Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος - Γ.Μ.Α.Τ.Ε.
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΟΥ Α.Α.Σ.Τ. της Γ.Μ.Α.Τ.Ε.
ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 33ου
του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου - Α.Α.Σ.Τ.

Η Ιστορία της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής

Η ιστορία της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, της ιστορίας του Τεκτονικού Συστήματος στον ελλαδικό χώρο. Αποτέλεσε την πύλη εισόδου του Ελευθεροτεκτονισμού στην Έλλαδα. Το όμορφο αλλά πολύπαθο ταξίδι μας , ξεκινάει σχεδόν παράλληλα με την επίσημη ιστορία του Τεκτονικού Συστήματος στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο Διονύσιος Ρώμας

Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με το όνομα “Beneficenza” (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας. Tην ίδια περίοδο, άρχισαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από Έλληνες της διασποράς, να ιδρύονται Ελληνόφωνες Στοές. Εν τω μεταξύ, το 1780 μια παραπλήσια προς τον Τεκτονισμό Οργάνωση είχε ιδρυθεί στη Βιέννη, με το όνομα “Καλοί Εξάδελφοι”. Αυτή η οργάνωση ακολουθούσε τους τεκτονικούς τύπους και είχε σκοπό τη συνένωση όλων των Χριστιανών, που βρίσκονταν σε Βαλκανικές χώρες και αγωνίζονταν για την απελευθέρωσή τους από τον Τουρκικό ζυγό. Σε αυτήν την οργάνωση ανήκε και ο μεγάλος Έλληνας υμνητής της Ελευθερίας και κατόπιν Εθνομάρτυρας, ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), (πραγματικό όνομα: Αντώνιος Κυριαζής).
Το 1810, ο Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας “Beneficenza” (Αγαθοεργία) και “Φιλογένεια” σε μία κοινή Στοά.
Το 1811 ίδρυσε το πρώτο τεκτονικό τάγμα στον ελληνικό χώρο, από τη συνένωση στοών στην Κέρκυρα, υπό τον τίτλο “Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος” εν Ανατολήν Κερκύρας. Το όνομα των στοών ήταν η ιταλόφωνη “Beneficenza” και οι γαλλόφωνες στοές “Philogenie” και “Saint-Napoleon”.
Το αρχικό κίνητρο φαίνεται να ήταν τα εθνικά σχέδια του Διονυσίου Ρώμα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, το οποίο καλλιέργησε το έδαφος για την απελευθέρωση του αλύτρωτου Ελληνισμού και έλαβε αποφάσεις που είχαν ανυπολόγιστο ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιτυχία του Ιερού Αγώνα. Στα επόμενα χρόνια ανδρώθηκε ο Ελληνικός Τεκτονισμός στα Επτάνησα, πολυσχιδής δε και πολύτιμη υπήρξε η συμβολή του στην Ελληνική Εθνεγερσία. Ιστορική αποβαίνει η Στοά “Ένωσης” στη Λευκάδα στην οποίαν μυήθηκε ο Εμμανουήλ Ξάνθος και εκεί οραματίστηκε την ιδέα για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας πάνω σε καθαρά Τεκτονικές βάσεις. Μετά τη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας το 1814, τα κίνητρα του Διονυσίου Ρώμα ήταν η ανάπτυξη του τεκτονικού συστήματος στην Ελλάδα.
Το 1814 εμφανίζεται η πρώτη σφραγίδα της “Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος“.
Κατά την ίδια περίοδο, βεβαιώνεται η ίδρυση στοών:
Στη Ζάκυνθο, η στοά “Φιλανθρωπία“, στην οποία μυήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Στην Κεφαλλονιά, οι στοές “Ευκλείδης” και “Φιλοτιμία
Στην Ιθάκη, η στοά “Πλάτων
Στη Λευκάδα, η στοά “Φιλαλήθεια” παράλληλα με τη γαλλική στοά “L’ Union (Ένωση)” στην οποία μυήθηκε ο Εμμανουήλ Ξάνθος
Στην Πάτρα, η στοά “Φίλοι Ενωμένοι

Ο Διονύσιος Ρώμας, διορατικός πολιτικός, διέβλεπε ότι η μοίρα της Επτανήσου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αγγλία. Η Εθνική αναγκαιότητα του επέβαλε στροφή προς τους Άγγλους, αποβλέποντας πάντα στην υποστήριξη του αιτήματος της Ιονίου Γερουσίας για την πολιτική ανεξαρτησία των Επτανησίων. Η στροφή  αυτή του πρώην γαλλόφιλου Διονυσίου Ρώμα ήταν απαραίτητη και αναγκαία, αλλά έπρεπε να γίνει μέσα από τους αθέατους δρόμους του Τεκτονισμού.
Προς τούτο στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 1816, της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, αποφασίζεται και προσφέρεται ο τίτλος του “Μεγάλου Διδασκάλου” στο Δούκα του Sussex (Σάσσεξ), Augustus Frederick. Ο Δούκας αποδέχεται και εφτά χρόνια μετά, στις 9 Δεκεμβρίου 1823, υπογράφεται και Κονκορδάτο μεταξύ της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας και της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτό, η Γαληνοτάτη Μεγάλης Ανατολή της Ελλάδος έχει πλήρη εξουσία στα Ιόνια Νησιά, η δε Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας δικαιούται να ιδρύει Στοές στα Επτάνησα στις οποίες να συμμετέχουν μόνο αλλοδαποί. Ο Δούκας του Sussex κράτησε το αξίωμά του έως το θάνατό του την 21η Απριλίου 1843.
Την 6η Μαρτίου 1844 ανακηρύσσεται ως δεύτερος Μεγάλος Διδάσκαλος της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, ο Κόμης του Zetland, Thomas Dundas. Ταυτόχρονα ήτανε και Μεγάλος Διδάσκαλος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας, αξίωμα το οποίο κράτησε έως την 23η Απριλίου 1870. Απεβίωσε την 6η Μαΐου 1873 στο Aske Hall του Yorkshire σε ηλικία 78 ετών.
Σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος είχε δύο ξένους Μεγάλους Διδασκάλους, τον Δούκα του Sussex Augustus Frederick για το χρονικό διάστημα 1823-1843 και τον Κόμη του Zetland, Thomas Dundas για το χρονικό διάστημα 1844-1857, οι οποίοι παραλλήλως υπήρξαν Μεγάλοι Διδάσκαλοι της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.
Την ίδια περίοδο, την 26 Ιουλίου 1857 ο Κόντες Διονύσιος Ρώμας κλείνει τον επίγειο κύκλο του.
Το 1863 ιδρύονται οι παρακάτω Στοές:
Στην Αθήνα η Στοά “Πανελλήνιο”
Στον Πειραιά η Στοά “Ποσειδωνία”
Στη Χαλκίδα η Στοά “Σκουφάς”
Στην Πάτρα η Στοά “Αρχιμήδης”
Στη Σύρο η Στοά “Παίδες Λεωνίδου”
Στη Λαμία η Στοά “Ρήγας Φεραίος”
Στο Άργος η Στοά “Πρόοδος”

Οι επτά παραπάνω Στοές συνενώθηκαν το έτος 1864 και ζήτησαν απο τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας την άδεια ιδρύσεως ανεξάρτητης Μεγάλης Ανατολής.
Η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας αρνήθηκε, επέτρεψε δε μόνο την ίδρυση Ανωτάτου Τεκτονικού Διευθυντηρίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της, στο οποίο προΐστατο οι Αδελφοί Δημήτριος Μαυροκορδάτος, Υπουργός, ο Σπήλιος Αντωνόπουλος, Υπουργός και ο Νικόλαος Δαμασκηνός, καθηγητής του Πανεπιστημίου.
Το 1864, με την ευκαιρία της ένωσης των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα, οι στοές των εισαχθεισών νήσων δημοσιεύουν τα θεσμικά τους έγγραφα στα ελληνικά.
Τέλος, το Φεβρουάριο του 1867,  στην οικία του Αδελφού Ανδρέα Καλύβα, εις την οποίον ήτο εγκατεστημένο το Τεκτονικό Κέντρο, τα μέλη του Τεκτονικού Διευθυντηρίου διενεργούν νέο αίτημα των Ελλήνων Τεκτόνων για την ανεξαρτητοποίηση της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος.
Η Μεγάλη Στοά της Ιταλίας, στις 07 Φεβρουαρίου 1867 , εκδίδει ένα διάταγμα που αποδέχεται την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τεκτονικού Συστήματος, αναγνωρίζοντας ως κανονικές τις Ελληνικές Στοές και την υπό αυτών συσταθείσα Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος.
Το διάταγμα υπογράφεται από τους εξής Αδελφούς:
De Luca, Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας
P. Frapolli, Πρόσθετος Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας
M. Macchi, Μεγάλος Γραμματέας της Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας
Pios Aduca, Μεγάλος Αρχειοφύλακας της Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας

Στις 2 Ιουνίου 1867 κατηρτίσθη εις Σώμα η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος. Εξελέγησαν οι κάτωθι Αδελφοί:
Νικόλαος Δαμασκηνός, Μεγάλος Διδάσκαλος
Δ. Μαυροκορδάτος, Πρόσθετος Μεγάλος Διδάσκαλος
Ιωάννης Παπαδάκης, μέλος
Α. Καλύβας, μέλος
Σ. Καραϊσκάκης, μέλος
Α. Δουρούτης, μέλος
Φρ. Πυλαρινός, μέλος

Έτσι το 1867 εγκαθιδρύεται η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, εκλέγεται ο πρώτος Μεγάλος Διδάσκαλος και τίθεται σε ισχύ το καταστατικό της.
Στις 20 Οκτωβρίου 1871 καταφθάνει εις την Αθήνα ο Πρίγκηπας Δημήτριος Ροδοκανάκης, ο οποίος έχει λάβει την εντολή από το Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού της Σκωτίας να ιδρύσει Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού στην Ελλάδα.
Στις 11 Ιουλίου 1872 ο Δημήτριος Ροδοκανάκης ανακηρύσσεται από το Μεγάλο Συμβούλιο Μεγάλος Διδάσκαλος της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος.
Στις δε 12 Ιουλίου 1872, ο Πρίγκηψ Δημήτριος Ροδοκανάκης, δυνάμει των εξουσιών δι’ ων είχε περιβληθή, παρά του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου βαθμού της Σκωτίας του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, καθίδρυσε το πρώτο εν Ελλάδι Ύπατον Συμβούλιο του 33ου βαθμού.
Στις 07 Μαρτίου 1873, το Ύπατο Συμβούλιο της Ελλάδας αναγνωρίστηκε από το Ύπατο Συμβούλιο Νοτίου Δικαιοδοσίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
Στις 24 Μαΐου 1873, αναγνωρίστηκε από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας και της Ιρλανδίας
Στις 24 Νοεμβρίου 1873, αναγνωρίστηκε από το Ύπατο Συμβούλιο της Γαλλίας
Στις 30 Νοεμβρίου 1873, αναγνωρίστηκε από το Ύπατο Συμβούλιο του Βελγίου
Εν συνεχεία αναγνωρίστηκε παρ’ όλων των Υπάτων Συμβουλίων της Υφηλίου , μεθ’ ων αντηλλάγησαν κανονικώς διορισμοί αμοιβαίων Μεγάλων Αντιπροσώπων

Η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, εφεξής, αντιπροσώπευε την κανονική και αναγνωρισμένη Τεκτονική Δύναμιν εις την Ελλάδα, έχουσα υπό την δικαιοδοσία της το Συμβολικό και Φιλοσοφικό Ελευθεροτεκτονισμό μέχρι το 1950, όταν  και μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.
Το Ελληνικό αυτό Τεκτονικό Τάγμα απετέλεσε την έκφραση του Τεκτονικού Συστήματος στη χώρα μας, βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό των μη δογματικών Τεκτονικών Σωμάτων της Ευρώπης και πήρε μέρος στην ίδρυση του ΑΜΕ (Alliance Masonnique Europeene, Διεθνούς Τεκτονικού Συνδέσμου), κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Τον Ιανουάριο του 1903 στη Σύρο, ο Κραταιός Αδελφός Δημήτριος Ροδοκανάκης μετέστη εις την Αιώνιο Ανατολή.
Μέρος Β'
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ

Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ

Η "Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος" είναι, από της αφυπνήσεώς της (1991), Τεκτονικό Τάγμα, αρχικά αποκλειστικά ανδρικό και από το 2016 και με Αμιγώς Γυναικείες Στοές, και ανήκει στον Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο.  Διαθέτει πλήρως ανεγνωρισμένο  από το Ύπατο Συμβούλιο της Νοτίου Ομοσπονδιακής Περιφέρειας των ΗΠΑ , Ύπατο Συμβούλιο του Α:.Α:.Σ:.Τ:., που αποτελείται από 33 βαθμούς (προσθέτοντας 30 επιγενόμενους βαθμούς στο σύστημα των 3 βαθμών του Συμβολικού Τεκτονισμού).  H κυρίαρχη διεθνώς αυτή μορφή δημιουργήθηκε από της Νότια Δικαιοδοσία (Southern Jurisdiction, Charleston NC) του Σκωτικού Τύπου, η οποία σήμερα εδρεύει εις την Ουάσιγκτον DC των ΗΠΑ και έχει ως βάση τις διατάξεις του συντάγματος του Φρειδερίκου ΙΙ του 1776 και των τροποποιήσεων της Λωζάνης.

Εις τη Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος λαμβάνουν χώρα διδασκαλίες και μυήσεις υψηλής ποιότητος, σε όλους τους βαθμούς από του Συμβολικού Τεκτονισμού 1ου εως 3ου (CRAFT) και  του Περιστυλίου (CHAPITRE) 4ου μέχρι και του 33ου και τελευταίου Βαθμού.
Ο πρώτος Μεγάλος Διδάσκαλος από της αφυπνίσεως 1991 Αδελφός Πέτρος Φράγκος

Έχει υπό την αιγίδα της 13 Συμβολικές Στοές, από τις οποίες οι 11 είναι Αμιγώς Ανδρικές και 2 είναι Αμιγώς Γυναικείες.  Οι 8 Ανδρικές Στοές λειτουργούν στην Αθήνα, 2  Ανδρικές  Στοές λειτουργούν στη Ρόδο «ΚΑΜΕΙΡΟΣ» και «ΤΕΛΧΙΝΙΣ».  Οι 2 Γυναικείες  Στοές,  «ΑΡΤΕΜΙΣ»  λειτουργεί στην Αθήνα και «ΙΑΛΙΣΙΑ ΑΘΗΝΑ» λειτουργεί στην Ρόδο, ενώ στην Ανατολή των Βρυξελλών, λειτουργεί η Ανδρική Στοά  «ΕΥΡΩΠΗ» που εργάζεται στην Ελληνική Γλώσσα.


Σ:. Στ:. Αν:. Αθηνών


Σ:. Στ:. Αν:.
Βρυξελλών


Σ:.Στ:. Αν:.
Ρόδου
www.pglr.gr