Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος - Γ.Μ.Α.Τ.Ε.
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΟΥ Α.Α.Σ.Τ. της Γ.Μ.Α.Τ.Ε.
ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 33ου
του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου - Α.Α.Σ.Τ.

Διεθνείς Διασυνδέσεις


Όταν ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας τέθηκε επικεφαλής του "Δόγματος της Τελειοποίησης" το οποίο αναπτυσσόταν σε 25 βαθμούς, προέβη με τη βοήθεια επιλέκτων τεκτόνων στην αναδιοργάνωση της τεκτονικής αδελφότητας μορφοποιώντας συστηματικά το εφεξής αποκαλούμενο Τάγμα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου ή Δόγματος, ορίζοντας τον αριθμό των βαθμών στους 33 και αναθέτοντας την ανώτατη διοίκηση στο Ύπατο Συμβούλιο, αποτελούμενο από μέλη κατέχοντα τον 33ο βαθμό. Στη συνέχεια συντάχθηκαν αυτά στα - λεγόμενα - Μεγάλα Συντάγματα του Βερολίνου ή του Μ. Φρειδερίκου ή του 1786 τα οποία και διέπουν μέχρι σήμερα τον Τύπο. Μελέτες σοφών Τεκτόνων και ιδίως του Albert Pike (Ύπατου Μεγ. Ταξιάρχη της Νότιας Δικαιοδοσίας, δηλ. κυρίως των Νότιων Πολιτειών των ΗΠΑ) αναίρεσαν τις αμφιβολίες που εκφράσθηκαν περί της γνησιότητας των παραπάνω Συνταγμάτων (εκδόθηκαν με τίτλο «A Historical inquiry in regard to the Grand Constitutions of 1786» υπό του Υ. Σ. της «Νότιας Δικαιοδοσίας»), αν και, όπως ειπώθηκε κάποτε, σημασία δεν έχει η προέλευση τους, αλλά το ότι αυτά τυγχάνουν της αποδοχής των τεκτόνων ως κείμενα και κανόνες αναφοράς τους για τον Τύπο.

Έτσι το πρώτο ιδρυθέν βάσει των παραπάνω Μεγάλων Συνταγμάτων "Ύπατο Συμβούλιο" δημιουργήθηκε το 1801 στο Τσάρλεστον των ΗΠΑ από Γάλλους Τέκτονες, εξουσιοδοτημένους από τεκτονικές οργανώσεις της Γαλλίας και από μυημένους Αμερικανούς.

Από τη Βικιπαίδεια
Το όραμα της Νότιας Δικαιοδοσίας του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου «Α.Α.Σ.Τ.» (Ancient and Accepted Scottish Rite «A.A.S.R.», Southern Jurisdiction Charleston) της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, κοινώς  γνωστή ως το πρώτο «Ανώτατο Συμβούλιο του Σκωτικού Τύπου», που ισχυρίζεται ότι όλα τα άλλα Ανώτατα Συμβούλια και τα Υποκείμενα Σώματα του Σκωτικού Τύπου προέρχονται από αυτή, είναι μια ισχυρή Τεκτονική Αδελφότητα με οργάνωση και με ανεγνωρισμένα μέλη στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ίδια είναι αναγνωρισμένη με σεβασμό και αξιολογημένη από τα μέλη της, στον κόσμο του Τεκτονισμού και το ευρύ κοινό,  για τα ιδανικά, τις αξίες, την φιλανθρωπία και τη θετική συμβολή της που η ίδια και τα μέλη παρέχουν στις κοινότητες στις οποίες διαμένουν και εργάζονται.

Σ Ε Λ Ι Δ Ε Σ

Η ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, διαθέτει πλήρως ανεγνωρισμένο  από το Ύπατο Συμβούλιο της Νοτίου Ομοσπονδιακής Περιφέρειας των ΗΠΑ ,Ύπατο Συμβούλιο του Α.Α.Σ.Τ., που αποτελείται από 33 βαθμούς (προσθέτοντας 30 επιγενόμενους βαθμούς στο σύστημα των 3 βαθμών του Συμβολικού Τεκτονισμού).  H κυρίαρχη διεθνώς αυτή μορφή δημιουργήθηκε από τη Νότια Δικαιοδοσία (Southern Jurisdiction, Charleston NC) του Σκωτικού Τύπου, η οποία σήμερα εδρεύει εις την Ουάσιγκτον DC των ΗΠΑ και έχει ως βάση τις διατάξεις του συντάγματος του Φρειδερίκου ΙΙ του 1776 και των τροποποιήσεων της Λωζάνης.
Tι είναι η Διεθνούς Τεκτονικής Ένωσης «CLIPSAS»; πρόκειται για μία συνενωτική και συναινετική κίνηση όλων των Ελευθεροτεκτονικών στους κόλπους της οποίας περιλαμβάνονται Τάγματα, που υπέγραψαν την «Έκκληση του Στρασβούργου». Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1961 υπό την αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας και 11 ακόμα κυρίαρχων αναγνωρισμένων τεκτονικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένης και της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος.  Η «CLIPSAS» είναι ένας διεθνής οργανισμός υπερηφανευόμενος για την πίστη του προς την ανοχή, την αδελφοσύνη και την ένωση, όπως επίσης και την απόλυτη ελευθερία της συνείδησης και του πνεύματος.  Όλοι οι έντιμοι άνθρωποι, από όλες τις φυλές, θρησκείες, κοινωνικές υποστάσεις, φιλοσοφικές ή πολιτικές ιδέες, θα πρέπει να έχουν την ίδια επιθυμία.  Μέσα απ' την ελεύθερη αντιπαράθεση των απόψεων στοχεύει στην καταστολή όλων των εμποδίων ώστε να παραχθεί η δυνατότητα μιας ολοκληρωτικής και  καθολικής επανένωσης όλων των Ελευθεροτεκτονικών  Δυνάμεων από όλον τον Κόσμο.  http://www.clipsas.org
Ο σκοπός  της «Τεκτονικής Ένωσης της Μεσογείου»  (Unione Massonica del Mediterraneo) είναι να φωτίσουμε τις αιτίες της διαφορετικότητας των εθνών μας, του πολιτισμικού πλουραλισμού μας και να αφήσουμε να διαφανεί ο ρόλος του Ελευθεροτεκτονισμού ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της  Ένωσης της Μεσογείου, της οποίας η ένωσης η οργάνωσή  αποτελεί την ζωντανή απόδειξη.Ο Τεκτονισμός είναι μία κοινή κληρονομιά για όλους τους ανθρώπους της Μεσογείου. Κάθε χώρα, κάθε δόγμα φέρει τον δικό του πλουραλισμό ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την εφαρμογή της πραγματικής έννοιας της Ανοχής. Ο Ελευθεροτεκτονισμός αποτελεί το όχημα μίας τριπλής παράδοσης, αυτή της διανοήσεως, αυτή της κοινωνικότητος και αυτή της στρατευμένης πράξεως. Ποιος είναι ο ρόλος του Ελευθεροτεκτονισμού στα προβλήματα της Μεσογείου; Πέρα από Διακηρύξεις, Χάρτες, Συνθήκες και Αποφάσεις εγκαθιδρυμένες από Διεθνείς Οργανισμούς, ο Ελευθεροτεκτονισμός, είναι μία ένωση ατόμων ελευθέρων και με χρηστά ήθη, που δημιουργεί το πρόσφορο εκείνο έδαφος για να αναπτυχθεί ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος και προτείνει, μέσω της διδακτικής του μεθοδολογίας, ένα σημείο συνάντησης και συνεύρεσης των ανθρώπων. Ενισχύει την θέληση και την δράση!
Η ΑΜΕ-ΕΜΑ ιδρύθηκε επίσημα στις 19 Μαΐου 2016 στις Βρυξέλλες και η Γ.Μ.Α.Τ.Ε. είναι ιδρυτικό μέλος της. Τα ιδρυτικά μέλη της είναι 22 Ταγμ:. . Η μορφή της είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός σύλλογος (ή οργάνωση) και διέπεται από το βελγικό δίκαιο.  Έδρα της είναι οι Βρυξέλλες και ειδικότερα στην έδρα της Mεγ:. Αν:. του Βελγίου  Rue de Laeken 75, 1000 Bruxelles. 
Στους σκοπούς περιλαμβάνεται η διάδοση και προώθηση των αξιών και των αρχών των οποίων ο τεκτ:. είναι ο φορέας και ειδικότερα της ελευθερίας της συνείδησης ως αναφαίρετο δικαίωμα και των ιδεωδών της δημοκρατίας, της αδελφοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επιδιώκει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των μελών του και ο συνομιλητής με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με το Συμβούλιο της Ευρώπης ‘όπως και με τα Κράτη-Μέλη χωριστά. Η ΑΜΕ-ΕΜΑ έχει μέλη Τεκτ:. Τάγματα που έχουν τουλάχιστο 3 Στ:. στη δύναμή τους και τουλάχιστο 99 τεκτ:. μέλη των Στ:..
http://www.ame-ema.eu/